Pieczone kotlety z brokułów

Kotlety z brokuła są idealną propozycją dla wegetarian lub osób ograniczających spożycie mięsa. Są alternatywą dla tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego, jednakowo smaczne i proste w wykonaniu. Dużym plusem jest możliwość wykorzystania brokuła, który został nam z obiadu dnia poprzedniego. Przedstawiam przepis na kotlety przygotowane z całego warzywa, jednak z powodzeniem można go zmodyfikować do posiadanej ilości głównego składnika.

Czas przygotowania: ok. 30 min.

Potrzebne składniki (na ok. 10 kotletów):

  • brokuł – 1 średni
  • płatki owsiane – 45 g
  • cebula biała – 1 szt.
  • bułka tarta – 45 g
  • jajo – 1 szt.
  • ser mozzarella – 60 g
  • sól, pieprz – do smaku
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 7 minut w posolonej wodzie. Ma być al dente. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem.
  2. Posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy rozgnieciony czosnek.
  3. W osobnym naczyniu łączymy przygotowany brokuł, cebulę i czosnek. Wbijamy jajo, dodajemy startą mozzarellę oraz produkty sypkie, czyli płatki owsiane i bułkę tartą. Doprawiamy według naszego uznania. Kotleciki dobrze smakują z dużą ilością pieprzu. Mieszamy składniki.
  4. Z przygotowanej masy tworzymy kotlety. Smażymy je na oleju. Możemy obtoczyć je w bułce tartej, ale nie jest to konieczne.

Kotlety z brokuła doskonale nadają się na obiad. Możemy serwować je z ziemniakami, kaszą, kopytkami. Dodajmy do nich dowolną surówkę i sos ziołowy lub czosnkowy na bazie jogurtu.