Wielu z nas, natka pietruszki kojarzy się z dodatkiem serwowanym najczęściej w formie dekoracji na talerzu w restauracjach. Zapominamy, że zielone części pietruszki stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Pietruszka jest ponadto bogatym źródłem żelaza, wapnia i posiada niesamowitą siłę przeciwutleniającą. Ma wysoką zawartość witaminy C, beta-karotenu (witaminy A) i jest dobrym źródłem kwasu foliowego (niezbędnej witaminy B9). Przygotowanie koktajlu z pietruszki polecane jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię z niedoboru żelaza oraz kobietom w ciąży. Jest to też dobry pomysł na przekąskę- wystarczy przelać gotowy koktajl do butelki lub pojemnika i zabrać do pracy lub szkoły.
Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji:
- jogurt naturalny (1,5% lub 2% tłuszczu)- 1 duży kubek (400 g)
- pomarańcza deserowa– 1 duża
- banan– 1 średniej wielkości, dojrzały
- natka pietruszki– 1 pęczek, świeży
- dodatki- cukier, naturalny miód (1 płaska łyżeczka) lub suszone owoce, np. daktyle, morele (3-4 sztuki)
Przygotowanie koktajlu nie zajmuje więcej niż 5 minut.
Uwagi: jogurt naturalny możemy zastąpić maślanką, a w razie nietolerancji laktozy, produktami mlecznymi bez laktozy.
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę i banana obrać ze skórki, podzielić na mniejsze cząstki.
- Natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą i drobno posiekać.
- Do blendera kielichowego przelać jogurt, dodać owoce i natkę, a następnie całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać do smaku cukier, miód lub suszone owoce i jeszcze przez chwilę miksować.
Gotowy koktajl przelać do szklanek, udekorować zieloną łodyżką natki pietruszki.