Marchewkowe kulki mocy

Marchewkowe kulki mocy są ciekawą alternatywą dla tradycyjnego ciasta marchewkowego. Za sprawą formy, stanowią doskonałą, zdrową przekąskę między głównymi posiłkami, a przy tym wyglądają bardzo elegancko, dzięki czemu mogą być serwowane również przy okazji wszelkich imprez świątecznych.

Składniki potrzebne do przygotowania 24 sztuk marchewkowych kulek:

  • marchew– 2 średniej wielkości
  • siemię lniane niełuskane– 4 łyżeczki
  • migdały– płatki, 10 łyżek
  • daktyle suszone– 15 sztuk
  • orzechy włoskie- 2 garści
  • czekolada biała– 2 tabliczki
  • dodatki: cynamon- 1 płaska łyżeczka, przyprawa do piernika- 2 płaskie łyżeczki, szczypta soli

Przygotowanie marchewkowych kulek mocy jest proste i zajmuje tylko 25 minut.

Uwagi: zamiast orzechów włoskich, można zamiennie zastosować rozkruszone orzechy laskowe lub nerkowca.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy, migdały i siemię lniane rozkruszyć w moździerzu lub przy użyciu blendera w naczyniu w celu uzyskania drobnego proszku.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Suszone daktyle zalać ciepłą wodą na około 10 minut, a następnie odcedzić.
  4. Do zmielonych orzechów, migdałów, siemienia lnianego wrzucić startą marchew i daktyle, zblendować na gęstą masę, z której następnie należy uformować kulki.
  5. Odstawić „kulki mocy” na około 30 minut do lodówki.
  6. Po upływie wskazanego czasu, obtoczyć kulki w rozpuszczonej kąpieli wodnej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

Tak przygotowane marchewkowe kulki mocy można udekorować wedle uznania połówkami orzechów włoskich lub suszoną żurawiną.