Marchewkowe kulki mocy są ciekawą alternatywą dla tradycyjnego ciasta marchewkowego. Za sprawą formy, stanowią doskonałą, zdrową przekąskę między głównymi posiłkami, a przy tym wyglądają bardzo elegancko, dzięki czemu mogą być serwowane również przy okazji wszelkich imprez świątecznych.
Składniki potrzebne do przygotowania 24 sztuk marchewkowych kulek:
- marchew– 2 średniej wielkości
- siemię lniane niełuskane– 4 łyżeczki
- migdały– płatki, 10 łyżek
- daktyle suszone– 15 sztuk
- orzechy włoskie- 2 garści
- czekolada biała– 2 tabliczki
- dodatki: cynamon- 1 płaska łyżeczka, przyprawa do piernika- 2 płaskie łyżeczki, szczypta soli
Przygotowanie marchewkowych kulek mocy jest proste i zajmuje tylko 25 minut.
Uwagi: zamiast orzechów włoskich, można zamiennie zastosować rozkruszone orzechy laskowe lub nerkowca.
Sposób przygotowania:
- Orzechy, migdały i siemię lniane rozkruszyć w moździerzu lub przy użyciu blendera w naczyniu w celu uzyskania drobnego proszku.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Suszone daktyle zalać ciepłą wodą na około 10 minut, a następnie odcedzić.
- Do zmielonych orzechów, migdałów, siemienia lnianego wrzucić startą marchew i daktyle, zblendować na gęstą masę, z której następnie należy uformować kulki.
- Odstawić „kulki mocy” na około 30 minut do lodówki.
- Po upływie wskazanego czasu, obtoczyć kulki w rozpuszczonej kąpieli wodnej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.
Tak przygotowane marchewkowe kulki mocy można udekorować wedle uznania połówkami orzechów włoskich lub suszoną żurawiną.