Jajka koszyczki

Jajka są nieodzowną częścią wielkanocnego stołu, a przygotowanie z nich koszyczków stanowi ciekawą propozycję urozmaicającą tradycyjne potrawy. Danie jest szybkie do zrealizowania i zarazem smaczne, a przy okazji cieszy oko osoby konsumującej.

Uwagi: filet z łososia można zamienić na pstrąga łososiowego, który charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu.

Przygotowanie koszyczków nie jest czasochłonne i zajmuje tylko 30 minut.

Składniki potrzebne do przygotowania 6 koszyczków z pysznym nadzieniem:

  • jaja kurze– 6 sztuk klasy M lub L
  • majonez– 2-3 łyżki
  • łosoś– 100 g fileta surowego
  • oliwa z oliwek– 1 łyżeczka
  • natka pietruszki– 1 pęczek
  • dodatki: szczypta soli i pieprzu, sok z cytryny- 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, następnie zalać zimną wodą, odstawić do ostudzenia i zdjąć skorupkę.
  2. Filet z łososia obrać ze skóry, podzielić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku (180 stopni C) lub ugotować na parze przez około 7-10 minut.
  3. Obrane jajka, na wysokości około 1/3, przekroić i wyciągnąć żółtko.
  4. Pokroić łososia, wyciągnięte żółtka i resztkę białka w drobną kostkę. Dodać oliwkę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy i majonez, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Wypełnić farszem jaja, z łodyżek natki pietruszki ułożyć „rączki od koszyczków”.
  6. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać i posypać wierzch jajek.

Koszyczki z jajek można podawać także z kiełkami z brokułów, jarmużu, cykorii lub rzodkiewki. W celu zmniejszenia kaloryczności potrawy, zamiast majonezu, warto sięgnąć po jogurt naturalny.