Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

Chrupiące koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i owocami są pysznym deserem, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Sprawdza się zwłaszcza, gdy nie mamy czasu na upieczenie tradycyjnego ciasta, a chcemy zaskoczyć czymś nowym zaproszonych gości.

Składniki potrzebne do przygotowania koszyczków dla 3-4 osób:

  • ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • pomarańcza deserowa – 1 średniej wielkości
  • jabłko – typu jonagold lub szampion, 1 duże
  • suszone owoce (np. śliwka, żurawina, morela) 2 garści
  • budyń śmietankowy – pół opakowania
  • mleko – 1 szklanka
  • dodatki: miód pszczeli, cukier trzcinowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie koszyczków nie jest czasochłonne i wymaga poświęcenia tylko 30 minut.

Uwagi: suszone owoce można uprzednio, zamiast w wodzie, namoczyć w likierze lub innym alkoholu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyć jabłko i pomarańczę, pokroić w drobną kostkę.
  2. Suszone owoce wrzucić do ciepłej, ale nie gorącej wody i odstawić na kilka minut. Następnie odsączyć, drobno pokroić i dodać do reszty owoców.
  3. Zetrzeć uprzednio sparzoną skórkę z pomarańczy na tarce z drobnymi oczkami i dodać do mieszanki.
  4. Przyrządzić budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Ciasto francuskie pokroić na 4 równe części i włożyć do formy do muffinków. Następnie, przełożyć na ciasto wystudzony budyń oraz przygotowane owoce. Ustawić temperaturę w piekarniku na 200 stopni Celsjusza i piec do zarumienienia przez około 20 minut.
  6. Przestudzone koszyczki wyjąć z formy na talerz, polać miodem i posypać cukrem.

Formy do muffinków nie trzeba wcześniej smarować żadnym olejem, ponieważ ciasto francuskie zawiera w sobie dużą ilość tłuszczu i ładnie odchodzi od blachy po upieczeniu. Tak przygotowane koszyczki stanowią ciekawą dekorację świątecznego stołu.