Sernik kokosowy

Przygotowanie sernika kokosowego, bez pieczenia, stanowi świetną alternatywę dla wersji tradycyjnej, a ponadto pozwala zaoszczędzić czas. To naprawdę najdoskonalszy i najłatwiejszy do przyrządzenia sernik. Przestrzegając tego przepisu, otrzymasz gładki i kremowy deser, który pięknie się prezentuje i w przeciwieństwie do zwykłego sernika, nie jest zbyt ciężki, lecz lekko słodki i doskonale orzeźwiający.

Składniki potrzebne do przygotowania 10 porcji na tortownicę o średnicy 24 cm:

Spód:

  • herbatniki czekoladowe– 40 sztuk
  • masło- około 3/5 kostki (150 g)

Masa:

  • śmietanka kremówka (30 lub 36%)- 500 ml
  • serek mascarpone– 2 opakowania po 250 g
  • mleko kokosowe- 1 kubek
  • cukier puder– 5 płaskich łyżeczek
  • woda– 100 ml zimnej
  • żelatyna- 10 płaskich łyżeczek
  • płatki lub wiórki kokosowe- kilka garści do dekoracji

Przygotowanie sernika kokosowego zajmuje 30 minut.

Uwagi: dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Śmietankę kremówkę powinno się ubijać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. W trakcie podgrzewania żelatyny, należy uważać, by nie doprowadzić do jej zagotowania.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku, dodać pokruszone herbatniki. Następnie, wyłożyć połączone składniki na tortownicę i odstawić w chłodne miejsce.
  2. Do szklanki wlać zimną wodę, wsypać żelatynę, zamieszać i odłożyć na 15 minut. Po upływie tego czasu, podgrzać w rondelku i ostudzić.
  3. Do naczynia przelać śmietankę i ubijać mikserem do momentu uzyskania sztywnej masy. Kolejno, dodać cukier puder i serek mascarpone i zamieszać łyżką.
  4. Do białej masy wlać ostrożnie mleko kokosowe i miksować na wolnych obrotach. Na koniec, dodawać żelatynę, co chwilę mieszając.
  5. Gotową masę wylać na spód z herbatników do tortownicy i włożyć do lodówki.
  6. Udekorować płatkami lub wiórkami kokosowymi.

Tak przygotowany sernik kokosowy należy odstawić do lodówki na około 4 godziny.