Placuszki z mango

W kuchni warto postawić na różnorodność. Dodanie do tradycyjnych dań owoców egzotycznych musi zakończyć się sukcesem. Tak jest także w przypadku mango. Dla jego smakoszy, a także dla osób, które chcą dać mu szansę przedstawiam przepis na placuszki właśnie z tym owocem. Mają piękny złoty kolor, przypominają w konsystencji naleśniki. Idealnie sprawdzą się jako zdrowe pyszne śniadanie lub pożywny deser.

 

 

Przygotowanie wraz ze smażeniem zajmuje ok. 40 minut. Na porcję przypada, zależnie od apetytu, ok. 6 placuszków.

Do przygotowania 4 porcji potrzebne są:

  • mąka – 150 g,
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
  • cukier – 3 łyżki,
  • sól – szczypta,
  • mango – pół owocu (ok. 150 g) bez skórki i pestki, starty na dużych oczkach,
  • mleko – 190 ml zimnego płynu,
  • jajo – 2 szt.,
  • masło – rozpuszczone i schłodzone, 3 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Chwilę mieszamy.
  2. W drugim, większym, naczyniu łączymy składniki mokre. Jajo roztrzepujemy, dodajemy mleko, mango i ostrożnie wlewamy masło. Mieszamy do połączenia się produktów.
  3. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do osiągnięcia aksamitnej konsystencji bez grudek.
  4. Smażymy okrągłe placuszki na suchej patelni. Po obu stronach powinny mieć one złoty kolor.

Placuszki najlepiej zjadać gorące z dodatkiem kawałka kostki masła, który pięknie się na nich rozpuszcza i dodaje maślanego smaku oraz ze słodkim syropem klonowym. Idealny sposób na słodki podwieczorek lub, gdy mamy czas na przygotowanie, pożywne śniadanie.